Какво е басейн? Типове конструкции - предимства и недостатъци

КАКВО Е БАСЕЙН? ТИПОВЕ КОНСТРУКЦИИ – ПРЕДИМСТВА И НЕДОСТАТЪЦИ

Басейнът представлява резервоар, пълен с вода. Съответно този резервоар има геометрични характеристики, с които по-надолу ще работим – площ, периметър и обем.

Площ на басейна – представлява площта в квадратни метри на дъното на басейна ;

Периметър на басейна – представлява обиколката на басейна в линейни метри ;

Обем на басейна – това е площта на дъното, умножено по средната дълбочина на водата в басейна (например басейна е дълбок 1.20 м в единяи край, а 1.50м – в другия. Средната дълбочина е 1.35м ) ;

Басейните биват с различни конструкции – стоманобетонови, сглобяенми и надувни.

Стоманобетонови басейни – това са басейни с монолитни конструкции, обикновено се използват за обществени басейни, понякога и за частни. Предимствата им са, че могат да се измислят всякакви форми, дълбочини и облицовки. Недостатък е тежката строителна работа, изкопи и не на последно място – проектиране на съоръженията. Винаги трябва да се предвижда и място за филтърната инсталация, което като размери е в зависимост от размера на самия басейн.

Сглобяеми басейни – най-общо, това са басейни, които се сглобяват от готови елементи на място. Ние предлагаме два такива варианта – басейни тип Summer Fun, и басейни тип “Skypool”.

Басейн SummerFun – представлява сглобяем басейн, който се вгражда в земята, но с минимални строителни дейности. Облицовката на басейна е с ПВЦ-фолио, и пристига в комплект с конструкцията на басейна. Сглобява се за 3 часа, и е едно прекрасно решение за домашен басейн. ПВЦ фолиото има годност 10 години, и смяната му е бърза и евтина. Също така може да сте сигурни, че басейнът никога няма да пропусне вода без Вие да сте нарамили фолиото. Недостатък е, че при неправилно изпълнение може конструкцията да не издържи водния натиск/натиска на почвата отвън, и да се деформира. Също така, ограничени сме и откъм облицовки – можем да използваме само ПВЦ фолио.

Басейн Skypool – подобно на SummerFun, и този басейн е сглобяем, с тази разлика, че конструкцията е здрава и не се деформира лесно, а също така позволява всякакви форми на коритото, както и различни дълбочини – до 3.00м. Облицовките са отново само от ПВЦ-фолио. Производителят дава също така и възможност за употреба на различни типове стълби в басейна – прави и овални. За пример – Astralpool- Испания спонсорира ФИНА, като обикаля по всички световни първенства по плуване със сглобяем басейн тип Skypool, с олимпийски размери. Също така има и модел с дълбочина 5.00м за състезания по скокове.

Басейн с надуваем ринг – целия изработен от трипластово ПВЦ-фолио, изработен от Интекс – Китай. Принципът е следния – на подравнена повърхност се полага подложката за басейна (ако я няма в комплекта, може да си я закупите отделно). После се слага басейна, надува се ринга, и се пълни с вода. Ринга плува над водата, и по този начин басейна се пълни с вода. Обикновено тези басейни са оборудвани с всякакви глезотии, като стълби, покривало, филтрираща система, комплект за волейбол, и т.н. Четете внимателно какво се включва в комплекта.





{START_COUNTER}