Допълнителни екстри за басейни - покривала,отопление,водни ефекти

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСТРИ ЗА БАСЕЙНИ – ПОКРИВАЛА, ОТОПЛЕНИЕ, ВОДНИ ЕФЕКТИ

Басейните функционират добре с филтрираща система, но тя не е единствената система за Вашия басейн. Има още системи, които се грижат за подгряването на басейна, подаването на химикалите, подводно осветление, покриване на басейна за запазване на температурата, зимни покривала за басейни, водни ефекти, и т.н.

Подгряване – водата в басейна трябва да се затопля, и този процес е непрекъснат – поради голямата си открита площ, басейна изстива бързо при температури по-ниски от тази на водата. Затова подгряващия елемент се свързва на изхода на филтриращата система, и така водата се затопля докато филтрацията работи. Басейните могат да се топлят на ток, с топлоносител от локалното парно, термопомпи или с газови котли.

- Електрическите нагреватели са ограничени откъм топлинна мощност – най-мощните качествени електрически нагреватели са с максимална мощност 18кВ. Те са проточни, и тъй като са много мощни, необходимо е да следи дали наистина преминава вода през тях – монтира се датчик за течение. На предлаганите от pools.bg ел.нагреватели тези датчици са монтирани фабрично ;

- Топлообменници – те работят на принципа на топлоотдаването – съд с висока топлопроводимост среща два потока вода – единия от басейна (за затопляне), и другия – от локалното парно (топлоносител). При срещата си, поради високата температура на топлоносителя, водата от басейна се загрява. Топлообменниците биват проточни (кожухо-тръбни) и пластинчати. Пластинчатите са подобни на радиатор на кола – имат високо КПД, но също така трябва да се внимава с тях – поради наличните химикали във водата на басейна е възможно запушване и авария. Също така загубите на налягане в тях са високи, и в повечето случаи е необходимо да се постави допълнителна помпа за преодоляването им. Проточните се монтират директно на пътя на водата, и загубите на налягане са ниски. Не е необходима допълнителна помпа. Този тип са най-използваните топлообменници – лесна употреба, лесен монтаж, лесна поддръжка. На всички типове топлообенници се монтира система за регулиране на температурата – терморегулираща система. Тя включва помпа за топлоносителя (от парното), датчик за температура, и терморегулатор. Тази система предпазва тръбната разводка (която е от ПВЦ и има граница на нагряване, след което става пластично, и връзките започват да изпускат), и също така следи водата в басейна да е точно толкова топла, колкото Вие искате.

- Термопомпи – това е новост, която навлезе в отоплението на басейните от няколко години.Термопомпата представлява най-рпосто казано хладилник на реверсен режим – тя взима топлината от въздуха, и я транслира в отоплението на басейна. При температури над 10 градуса Целзии тя има високо КПД – например при подадена ел.енергия 5кВ термопомпата подава топлинна мощност от порядъка на 15-20кВ. Недостатък е, че е силно зависима от температурата на околния въздух – при температури по-ниски от 50С тя практически не работи. Подходяща е за преходните сезони – пролет и есен, през зимата е неизползваема.

- Газов котел – при централно газово снабдяване, има вариант басейна да се отоплява с газов котел с малки размери, монтиран в помпеното помещение. Необходимо е да се предвиди комин за отработените газове, а приницпа на действие е като при топлообменниците – от горенето на газта се нагрява топлоносителя, който затопля водата на басейна ;

Покривала – биват летни и зимни. Както по-горе споменах, басейна губи топлината си чрез голямата си открита повърхност. Затова има летни покривала, които се монтират лесно – дърпат се от ролката, стояща до басейна, и лягат на водната повърхност. Те плуват отгоре, и обикновено не се закрепват. Предпазват от замърсяване водата, докато басейна не се използва. Съществуват и течни покривала – Solar Pill – които непрекъснато се добавят във водата на басейна. Те образуват тънък слой по повърхността на водата, и предпазват от изстудяване на водата. Предимствата са, че е непрекъснато върху водата – 24 часа, не се монтира и демонтира, но не пази водата от замърсявания. Зимно покривало – монтира се върху басейна при зазимяване. Чрез дюбели с плоска глава покривалото се опъва чрез ластици, и ляга въху водната повърхност – важно е басейна да е пълен, в противен случай водата, която се събира върху покривалото (понякога 3-4м3 вода – 3000-4000кг) може да го скъса. Пази от нещастни случаи и замърсявания, както и от развъждане на водорасли при директно слънцегреене – виж „Зазимяване”.

Подводно осветление – това са прожектори, които се монтират на стените на басейна (важно е да са на стените, защото охлажданто на лампите при монтаж на пода е невъзможно, и те горят много често). Всички прожектори са захранени с 12В, и са напълно безопасни. Има различни варианти – стандартни прожектори 300ВА, плоски прожектори 100ВА, Л.Е.Д. осветление (силни прожектори, които сменят цвета си), фиброоптика (оптично влакно, което сменя цвета си). Всички възможни решения зависят единствено от Вас.

Водни ефекти – това са съоръжения, които чрез помпи създават водни ефекти в басейна. Те биват най-различни, като най-използваните са водна арка, водопад, водна гъба, водно оръдие.





{START_COUNTER}