в-к Лечител
в-к Лечител
 

В басейна – без последствия за здравето

Брой: 23, 7 юни 2012 - КУРКУМАТА

     Едва ли някой се съмнява, че плуването е едно от най-полезните спортни занимания. То укрепва и разтоварва гръбначния стълб, помага за избавяне от наднорменото тегло и има редица други положителни страни. Но доколкото водните занимания в басейн предполагат пълно разсъбличане и хигиенни процедури, всеки от нас се вълнува не е ли опасно всичко това за здравето? Съществуват множество митове за болестите, които може да си „лепне” човек в басейна - ако се вярва на всеки от тях, по-добре е въобще да не се занимаваме с плуване. 

     С какво са опасни басейните? 
     • Астма и алергия. Учени от Белгия изяснили, че дезинфекцията на басейните с препарати, съдържащи хлор, може да окаже съществено въздействие на здравето: хората, които прекарват 100 часа в басейн за една година, 6 пъти по-често страдат от алергия или астма, отколкото тези, които посещават плувните комплекси по-рядко. Водещи белгийски токсиколози твърдят, че плуването в басейн с хлорирана вода по степента на нанасяната на организма вреда може да се приравни с пасивното тютюнопушене. 
     • Гъбички. Техните възбудители могат да проникват през клетките на кожата, предизвиквайки сърбеж, да поразяват лимфната система и имунитета като цяло, това може да провокира и алергия. Визуално гъбичките изглеждат доста непривлекателно - по кожата се образуват мехурчета, променя се цвета и вида на ноктите. Гъбичките изискват продължително лечение, често остават неизлекувани, а после се проявяват с нова сила. Човек може да се зарази с гъбички при съприкосновение с вещи на болен човек, от неговите обувки, а така също направо от кожата. Те обичат влажната среда - в басейна заразяването е възможно, ако се ходи с боси крака по пода. Те могат да се намират и по стените, рафтовете - на всички места, до които може да се е докосвал потенциално болен човек. 
     • Пикочно-полови инфекции. Въпреки разпространеното мнение рискът от заразяване с такива инфекции е минимален - само в случай, че концентрацията на бактерии във водата е висока (т.е. тя отдавна не е била пречиствана) и вие правите секс в тази вода без презерватив. Извън тялото на човека бактерията не живее дълго, а, доколкото водата в басейните се хлорира и дезинфекцира, най-често повечето бактерии в нея загиват. 
     • Оцетни киселини. Съгласно неотдавнашно изследване, чиито резултати били публикувани в изданието Environmental Science & Technology, в урината на посетителите на басейни 30 минути след плуване били открити потенциално опасен за здравето вид оцетни киселини, представляващи страничен продукт от хлора. 
     Известно е, че Агенцията за защита на околната среда в САЩ полага усилия да сведе до минимум съдържанието на тези киселини в питейната вода, тъй като високото им съдържание може да стане причина за вродени дефекти и рак. 
     Специалистите направили анализ на урината на 49 доброволци, които плували в басейни или работели близо до открит или закрит басейн. Участниците в изследването били както възрастни, така и деца. 
     Учените открили, че оцетните киселини се откриват в урината 20-30 минути след контакт с водата и се извеждат от организма в течение на три часа. 

     Какво става, ако гълтате вода при къпане? 
     Изследването показало, че причината за над 90% от случаите на откриване на т.нар. халооцетни киселини в урината е попадане на вода в организма през устата. Останалите случаи са свързани с вдишване на водни пари, както и с абсорбция на вода през кожата. Важно е също да се отбележи, че концентрацията на киселини в откритите басейни е по-голяма, отколкото в закритите. 
     При това у децата концентрацията им след плуване е по-висока, отколкото при възрастните хора. На свой ред в плуващите нивото на съдържание на киселини се увеличава почти четири пъти по-бързо, отколкото в служителите в басейните. 
     Съгласно изследването концентрацията на тези странични продукти от хлора във водата на басейните може да бъде по-висока, отколкото в питейната вода, тъй като в басейните се използва система за циркулация, която помага да се подобри процеса на хлориране на водата. 
     Рано е да се правят препоръки на базата на тези данни, тъй като изследването трябва да бъде продължено. „Ние разполагаме с много малко информация за съдържанието на халооцетни киселини в басейните, тъй като в много страни няма съответен контрол” - заявили изследователите. 

     Как да избегнем заразяването? 
     • Избягвайте басейните със затопляне. Американски учени открили, че в басейните и джакузитата с отопление се открива повишена активност на микробите. Изследователите предполагат, че бактериите се размножават в тръбите на басейна, които по правило не се дезинфекцират, образувайки „биопокритие”, устойчиво към дразнители - но не към горещата вода. И при пускане на горещата вода тези бактерии попадат в басейна. 
     • Хлорирането на водата по изискванията на санитарните служби се провежда във всички басейни, в това число и в тези, които очистват водата посредством озониране, но такава технология позволява да се намали количеството на използваните хлориращи средства неколкократно. Острата миризма на водата се предизвиква от хлорамините - вещества, образуващи се при свързване на хлора със замърсителите. Те предизвикват повечето алергии. При озониране се образуват много по-малко хлорамини. Поинтересувайте се какъв тип дезинфекция се прави в този басейн, който имате намерение да посещавате. 
     • Винаги носете със себе си пълен комплект за къпане: бански, шапка, кърпа, гумени джапанки, гъба и сапун. В никакъв случай не използвайте чужди вещи и принадлежности, дори ако на вид човека е напълно здрав. 
     • Преди и след посещение на басейна обработвайте краката с противогъбично средство. (Бел. ред. Най-ефикасният билков продукт срещу гъбички е Кандимин.) 
     • Не стойте във водата повече от един час
     • Взимайте си душ преди и след непосредствено пребиваване в басейна. 
     • Не сядайте на голи повърхности около басейна и не ходете без джапанки. 
     • Овлажнявайте кожата след плуване - водата силно я изсушава. 
     • Не ходете в басейна, ако сте се простудили или сте оздравели съвсем наскоро - отслабеният човек по-лесно се заразява от каквото и да било. 
     • Жените в менструален цикъл не бива да посещават басейни - в този период организмът е подложен повече на инфекции, освен това натоварването може да усили кръвотечението. (Бел. ред. Ефикасен срещу инфекции на пикочно-половата система е патентованият екстракт CranMax, който се съдържа в продукта Урисан.)

     Владимир ЙОНЕВ



Брой: 23, 7 юни 2012
 
 
Продукти
 
ЛИКОФОРС ПЛЮС
 
РЕЛАКСОР ФОРТЕ (RELAXOR forte)
 
АБИСАН
 
Lechitel.BG :::
 
pycnogenol
Lechitel.BG :::
 
Taloni-otstupki
 
e-shop
 
Dobipress abonament
 
www.lechitel.bg
 
Избери цвят 
© 2007 Лечител ООД